Friday, July 18, 2014

My regrets... and al-Fatehah

Regrets are as personal as fingerprints!

Mohd Ghafar Abu Bakar, the chief steward who was among 298 passengers and crew members of MH17 that went down in Ukraine yesterday, will be fully-missed by friends, family members and relatives.

I was supposed to see him on a few occasions between February and before Ramadan but due to heavy daily schedule, we didn't get the chance. We had not met since 1977 after MCE. We were together since Standard One at Masjid Tanah English School.

Among my colleagues who share sadness and sorrow over the incident are those of Batch 77, 78 and 79 of Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang.

A jovial person and a joker, Mogab's (that's what we called him) last word to me during a phone conversation a few days before 'puasa' was '...bilo nak jumpo ni bro, nanti takdo peluang lak, hawau kau!'.

Yes, I will miss you... we will miss you.

Al-Fatehah to Mogab and others.

17 comments:

Anonymous said...

Al Fatihah to Mogab. We share your grieve brother. The way he salam you, you must be pretty close to each other.You will be missed MJoran.

janice said...

my deepest sympathy and condolences to families of all victims.

i am sad too...

amin moncino said...

jai,

arwah ni kawan baik kito maso kocik. semoga allah lotakkan dio di kalangan orang2 yang akan menduduki syurgaNya... amin!

al-fatihah

peace said...

Alfatehah kepada arwah. Satu trajedi yg sungguh menyayat hati. Semuga keluarga arwah tabah menghadapi ujian yg berat ini.

kawan lama, melaka said...

dia kawan yang baik, jai.
waktu di hostel, dialah yang menghiburkan kita dengan telatahnya. memang sedih sungguh dengan pemergiannya yang tak diduga. sama2lah kita doakan arwah, minta diampuni dan dikasihi Allah, semoga mendapat tempat di kalangan mereka yang akan masuk syurganya... amin!

al-Fatehah!

penangan said...

salam tn,

memang kita terasa kehilangan seorang kawan yang rapat.

semoga roh allahyarham dicucuri rahmat.

amin

Anonymous said...

may god bless them all... amin

Chung Kim Tan said...

Deepest condolences to his family. Very sad indeed.

RuslanA said...

Jai.. i m supposed to meet up with him that Saturday noon, the day before puasa.. once he arrived klia from Melbourne or Perth, if i m not mistaken.. tapi aku tk dapat pegi sebab sangkut kat ofis that day, and found out that none of our other frens cud make it too... i regretted it the most till this very instance..

Ahamad Kamel said...

Ya Allah DiKau cucurilah rahmat keatas Roh sahabat kami yang baik ini, tempatkan beliau bersama para syuhada dan solihin serta teguhkanlah semangat ahli keluarga yang beliau tinggalkan. Amiiin.

shuhaimi walid said...

A gem of a guy-he addressed me as 'yop'-always jovial n never loses his temper.A committed airline crew-proud to be a Malaysian Airline crew-semoga ditempatkan sahabat Ku INI bersama syuhada dan solihin-Al Fatihah

maae said...

Takziah dan Al Fatihah kepada semua mangsa tragedi. Allah SWT sahaja yang Maha Mengetahui. Kepada sahabat anda juga semoga di cucuri rahmat.

Saya pernah kehilangan sahabat karib, kawan menangis dan ketawa bersama secara tiba-tiba enam tahun sudah pada umur 52 tahun secara tiba-tiba. Sudah berjanji pada hari tersebut bertemu pukul 10pagi, tetapi ajal terlebih dahulu menjemput lebih kurang satu jam sebelum nya.... sungguh memilukan....sebelum nya, biasa sahaja bergelak jenaka dalam perbualan telefon...

Sesungguh nya setiap yang bernyawa akan berasa mati. Janji Allah SWT itu BENAR. Kepada polan-polan angkuh,sombong, takbur dan riak, tidak juga kaki boleh menembusi bumi ! Bersyukur dan bertakwa lah kerana kita memiliki negara dan tanahair yang aman sejahtera. Di beri peringatan, seburuk-buruk suara ialah suara himar(keldai). Agama Islam, AlQuran dan Sunnah itu mesti di jaga sepenuh nya. Allah SWT sedang menguji kita semua yang bersekongkol dengan musuh-musuh nya !

Anonymous said...

Alfaatehah to a very good man...Allah lebih menyayangi dia dari kita, menjemputnya pulang dalam ramadan...

selesai dan dah selamat dia from this mad mad world....into a world there is no sorrow, no madness, no sickness, peace and rest for those who believe in Him....

with Him, Owner and Creator of the Universe, One and Only, Lord of the Worlds....

Allahhuakbar...God is Great...Subhanallah...God the Glorious and Exalted...Alhamdulillah...All Praise be to God....


Salam Ramadan to all...to all mankind...from Him we come, and to Him we shall return, for no one will escape death...

LEHA said...

al fatehah buat arwah..sentiasa berairmata bila membaca semula bualan-bualan bersamanya di WA SMSJ pioneers 73...Allah lebih menyayanginya

asri said...

Kalau tak silap jumpa dia balik masa RU SMSJ INTAKE 1973 Tahun 2010. Pemergian memang memilukan rakan2 yang mengenalinya. Semoga arwah MOGAB ditempatkan sebari dengan para solihin dan syuhadah. Aamiin.

Mike said...

I met him just recently on my flight from Sydney to Spore.Imagine my shock when I saw his photo on TV.Such a jovial guy in that short time we met.
Salam Brother. May you rest in peace

Anonymous said...

Yes jai..kawan kita from primary to secondary and jiran setaman diAmpang..semoga Allah swt masukkan arwah ddalam golongan yg dirahmati.terasa sangat dengan kehilanganya..